Lika enkelt och naturligt som att ljuset tänds av sig själv med hjälp av en sensor kan ventilationen styras efter behov. Behovsstyrd ventilation blir allt vanligare i kontor, men det var först med Healthy Homes att tekniken blev tillgänglig för bostadshus på riktig.

Det startade 2012 då forskare på Högskolan Dalarna kom fram till att den enskilt kostnadseffektivaste åtgärden för att spara energi i ett bostadshus var att sänka ventilationsflödet ned till en tredjedel då ingen är hemma. Det är ganska uppenbart att man med enkla grepp kan spara mycket energi varje veckodag på att ta in mindre kall luft i huset då de flesta familjer är på jobbet och skola. För inte tala om alla semestrar. Att ventilationen inte går på max hela tiden medför både att uppvärmningskostnaden och elanvändning för fläkten blir lägre.

Ett utvecklingsprojekt startades tillsammans med det belgiska företaget Renson som då hade kommit längst med tekniken i Europa. En tidig version av Healthbox installerades i ett testhus och forsking som pågick över flera år kunde bekräfta teorin avseende energibesparing. Samtidigt kom det fram att inomhusklimatet blev bättre. Innan, då huset hade självdragsventilation, kunde koldioxidhalten komma upp i ca 2500 ppm på natten i sovrummet. Arbetsmiljöverkets rekommendation för gränsvärde för koldioxid på arbetsplatser är 1000 ppm. Varför ska vi ha sämre luftkvalitet hemma? Med nya systemet installerat, och sensorer som känner av just koldioxid, kunde maximalt gränsvärde för koldioxid regleras i ventilationssystemet. Luftkvaliteten i sovrummet blev en helt annan, ingen tung luft på samma sätt som innan.

Vi som startade Healthy Homes insåg att vi kunde ta forskningen ett steg vidare och göra tusentals hus bättre att bo i. På riktigt. I dag säljs 18000 enheter årligen i Europa. Samarbetet med Renson gör att vi kan vara längst framme när det gäller denna teknik. 

Healthbox 3.0 är den perfekta lösningen för behovsstyrd ventilation och ett hälsosamt inomhusklimat.

RENSON® skapar innovativa koncept och produkter för en hälsosam och bekväm inomhusmiljö i bostäder och byggnader, med minimal energianvändning och en attraktiv design. 

Rensons produkter säljs över hela världen och ligger i absolut framkant när det gäller ventilation och inomhusklimat.

Vill du bli återförsäljare?

Vi söker nu återförsäljare för att kunna täcka installation över hela Sverige.

Se några av våra referensobjekt

Fler och fler upptäcker fördelarna med våra produkter. Här kan du se några utvalda projekt som installerat behovsstyrd ventilation.

Vi utvecklar behovsstyrd ventilation för bostäder i samarbete med det belgiska företaget Renson. Vi har lösningar för villor, fritidshus och flerbostadshus. Våra system är anpassade till svenska förhållanden och finns redan i hus från välkända hustillverkare så som Fiskarhedenvillan. Vårt specialområde är kostnadseffektiva lösningar för renovering av befintliga hus.

HEALTHY HOMES AB

BOX 760

C/O DALARNA SCIENCE PARK

FORSKARGATAN 3

781 27 BORLÄNGE

TELEFON +46 (0)739 47 48 71

info@healthyhomes.se

  • Facebook - Grey Circle