top of page
Jimmys-Villa.jpg

REFERENSOBJEKT

VILLA, RENOVERING

1700-talsvilla renoverad 
med behovsstyrd ventilation

Stillastående luft och invändig kondens ersattes med hälsosam inomhusluft som är bra både för familjen och huset. 

"Ett gammalt hus har blivit modernt, du kan verkligen känna skillnad. Nu vaknar vi pigga och utvilade varje morgon"

Jimmy Nilsson Masth, Villaägare

BAKGRUND

Jimmy Nilsson Masth i Falun har en villa, som ursprungligen är från 1700-talet och byggdes ut 1980. Precis som de flesta äldre hus hade det självdragsventilation. Det blev problem med mögel i grunden, som han blev tvungen att åtgärda. Lösningen blev en ny betongplatta med golvvärme. Det i sin tur gjorde att han tappade mycket av självdragsfunktionen. Luften stod stilla i huset , CO2-halten blev hög och de fick åter problem med fukt, t.ex. kondens på insidan fönsterna. Jimmy sökte därför efter ett ventilationssystem som gav en hälsosam inomhusluft, både för familjen och själva huset. Det var bra om aggregat och kanaler tar så liten plats som möjligt och att systemet är tyst under drift. Jimmy tyckte inte att FTX var en lösning för honom, då det medför en hög investeringskostnad samtidigt som ingreppen i huset är stora.

LÖSNING

Jimmy installerade en Healthbox 3 med sensorer som styr luftflödet för varje rum. Hela systemet blev automatiskt behovsstyrd och ventilerar bara så mycket som behövs just nu. Utan tidigare erfarenhet installerade Jimmy allt själv med stöd från Healthy Homes. Inte ens för injustering behövdes en installatör utan det sköter systemet helt automatiskt. Installationen innefattade en Healthbox på kallvinden, platta Easyflex kanaler, friskluftsventiler och frånluftsventiler. Frånluftsventilerna placerades i sovrum och badrum. Sensorerna styr sedan automatiskt luftflödet utifrån aktuella nivåer av fukt, VOC och CO2.

RESULTAT

Det blev ett fantastiskt inomhusklimat, Jimmy och hans familj upplever verkligen en stor skillnad. Luften är inte lika ”tung” som tidigare, särskilt i sovrummen på morgonen eller när både vänner och familj vistas samtidigt i huset. Hela systemet är mycket tyst under drift, även när det forceras t.ex. efter duschning. Det märks att det forceras, men Jimmy störs inte av det. Lösningen blev billigare än en FTX-lösning och krävde mindre plats och ingrepp i huset. 

Resultatet blev så bra att Jimmy även installerade behovsstyrd ventilation i sitt nybyggda attefallshus.

Produkter installerade

  • Healthbox 3.0, 1 st

  • Sensorer: Fukt, VOC & CO2, 4 st

  • Easyflex kanaler, 10 m

  • Frånluftsventiler, 5 st

  • Uteluftsventiler, 5 st

  • Ytterväggshuv för avluft, 1 st

PROJEKTFAKTA

  • Villa från 1700-talet i Falun

  • Utbyggd 1980

  • Totalt ca 90m2

  • Problem med stillastående luft, fukt och höga CO2 nivåer

FRÅGOR TILL HUSÄGAREN?  

Jimmy Nilsson Masth
jimmy@bkgr.se

 

FRÅGOR TILL HEALTHY HOMES?  
Patric Burstein
patric@healthyhomes.se

Jimmy-Attefall.jpg

Jimmys nybyggda attefallshus fick också behovstyrd ventilation

När Jimmy byggde ett attefallshus på sin gård ville han att även att det skulle ha automatisk behovsstyrd ventilation. Istället för ett Healthbox-system valde han nu att installera en Waves i badrummet som ventilerar hela attefallshuset. Den har också behovsstyrning med hjälp av inbyggda sensorer för fukt, VOC och CO2. När huset inte används, går det ner i minimiflöde och ökar sedan automatiskt utifrån behov. Den klarar hus upp till 50m2 och är en suverän lösning för mindre hus. 

"Det blir som ett mini-ventilationssystem och all styrning sker automatiskt. Den funkar super bra för ett attefallshus." 

Jimmy Nilsson Masth

Produkter installerade hemma hos Jimmy

56775_03-2.jpg

Healthbox 3

Smart behovsstyrd frånluftsfläkt

EasyFlex_v002_split_campagnecoverbeeld.3

Easyflex

Flexibelt kanalsystem

Waves_v002_corner.43.jpg

Waves

Unik behovsstyrd minifläkt

bottom of page